Niet monogaam zijn, nieuwe trend?

Van de week heb ik een artikel gelezen op nota bene de website van NOS Nieuws. De titel luidde: “Niet monogaam zijn is nog steeds een taboe, maar wel steeds minder.” Diezelfde dag kwam een tweede artikel hierover online op de nieuwssite. Een interview met een mevrouw die 2 partners heeft, maar wel trouw is aan beide. Ik kan het niet laten om hier een tegen geluid over te laten horen. We moeten zogenaamd ruimdenkend worden met zijn allen en daar ben ik het niet mee eens op dit gebied.

 Polyamorie

Zo word het niet monogaam zijn aan één partner ook wel genoemd. Een man met meerdere vrouwen, of een vrouw met meerdere mannen. Volgens sommige onderzoeken zijn wij mensen van nature “niet gemaakt om monogaam te zijn”. Ik vraag me toch sterk af waar deze onzin vandaan komt. Op TLC keek ik vroeger een real life programma over een gezin wat aan polyamorie deed. Een man had 5 vrouwen meen ik me te herinneren en met alle 5 vrouwen had hij kinderen. Ze woonden allemaal in verschillende huizen maar wel in dezelfde straat. Sister wives heette het. Hun zeiden dat dit bijbels onderbouwd is en dat God het zo bedoeld heeft. Ik weet niet welke bijbel hun lezen maar ik ken het niet. Ondanks dat hun geloofde dat dit zo hoorde heerste er veel jaloezie onderling. Wat mijn inziens niet raar is.

Promotie

Wat mij zorgen baart is dat vreemdgaan en meer dan één partner hebben vol gepromoot word in de media. Waardoor het bijna gaat lijken alsof het iets normaals is. Het is niet normaal en het hoort niet. Wij zijn niet geschapen om meerdere partners te hebben, wij zijn geschapen om monogaam te zijn aan één partner. Een partner met wie je trouwt en eeuwige trouw beloofd. We zijn geschapen om één met elkaar te zijn en in elkaar te investeren. We zijn geschapen om de ander hoger te achten dan jezelf dus wanneer je dit allebei doet dan heb je een huwelijk wat stand houdt. De bijbel is hier ook heel duidelijk over. Jezus zegt dat als je met verlangen en lust naar een ander kijkt dat je al overspel in je hart pleegt. Hiermee zegt God al heel duidelijk dat het niet ok is om meerdere partners te hebben.

32 Maar als je naar bed gaat met de vrouw van een ander, ben je een dwaas.
      Want het zal slecht met je aflopen. | Spreuken 6:32 BB

Huwelijk

Weet je, het huwelijk is zoiets iets moois. Het is uitgevonden door God en in de ogen van God is het heilig. En zo moet het ook in onze ogen zijn. Vandaag de dag begrijpen mensen niet meer wat het huwelijk eigenlijk is. Het word bestempeld als “een papiertje”. Dat is het niet, het is zoveel meer dan dat. Het huwelijk is een eenheid tussen mensen en een drievoudig snoer met God. Dus niet een drievoudig snoer met een ander persoon erbij!

24. Daarom zal een man weggaan bij zijn vader en moeder en van zijn vrouw houden en trouw aan haar zijn.
Vanaf dan zijn ze één geheel. | Genesis 2:24 BB

Staat hier daarom zal de man weggaan en van zijn vrouwen houden en trouw aan hun zijn? Staat hier daarom zal een vrouw bij haar ouders weggaan en meerdere vriendjes hebben? Genesis is het eerste boek in de bijbel. Het boek waarin ook staat beschreven hoe God de wereld heeft geschapen en ons heeft geschapen. En daar staat dus heel duidelijk dat wij van nature monogaam  zijn en niet van nature niet monogaam zoals er door sommige word gezegd.

Jaloezie

Als je nu gewoon even heel logisch en nuchter nadenkt. Hoe voel jij je als vrouw als je man naar een andere vrouw kijkt? Of als je hebt meegemaakt dat je partner is vreemdgegaan. Wat doet dat met je? Dat doet toch heel veel pijn, en je vertrouwen word heel erg beschadigd. Als wij dan toch van nature niet monogaam zijn dan zouden we die gevoelens toch ook niet hebben? Als dat zo zou zijn dan hadden we helemaal geen relaties en huwelijken nodig toch en hadden we allemaal met elkaar wat gehad. Laten we nou gewoon even logisch blijven nadenken alsjeblieft en eerlijk en oprecht naar onszelf kijken. Waarom moet je proberen ruimdenkend hierin te worden als je met dit soort gevoelens te maken krijgt? We hebben gevoelens gekregen voor een reden!

Geheimpje

Zal ik jullie een geheimpje van het huwelijk vertellen wat veel mensen niet weten? Wanneer je trouwt en gemeenschap hebt met elkaar dan word je letterlijk één. Je ziel word aan elkaar verbonden. Ken je van die stellen die maar naar elkaar hoeven te kijken en precies weten wat de ander  denkt? Heb je wel eens gehad dat je iets in je hoofd hebt en je partner het ineens zegt? Of dat liedje begint te zingen die jij al de hele dag in je hoofd hebt? Dat is echt niet omdat je elkaar “zo goed kent”. Dat is omdat je aan elkaar verbonden bent. Je bent een éénheid en dit moet gekoesterd en beschermd blijven. Het is zoiets moois.. Het is liefde.

Ik ben heel benieuwd wat jullie mening hierover. Laten we wel respectvol en in liefde op elkaar reageren. Reacties die niet respectvol zijn verwijder ik! Iedereen mag zijn mening geven maar laten we wel lief blijven!

2 Replies to “Niet monogaam zijn, nieuwe trend?”

  1. Ik ken een meisje in een polyamoreuze relatie. Haar vriend is de liefde van haar leven, maar beide zijn ze dus niet elkaars énige partner. Van mij mag iedereen doen wat ze willen en waar ze zich goed bij voelen, maar ik zou het niet willen en niet kunnen.

    1. Wat ik me dan afvraag; als iemand de liefde van je leven is waarom zou je dan nog met iemand anders iets willen? 🙂 Ik snap dat die vraag voor jou moeilijk te beantwoorden is hoor haha maar dat was het eerste wat in mij opkwam..

Geef een reactie