Heb jij de juiste mindset?

Als er één ding is wat ik heb geleerd van afgelopen tijd is het wel de juiste mind set hebben. Iets waar ik nog dagelijks aan moet werken en wat heel makkelijk gezegd is. Door een preek van mijn pastor Arno van der Knaap zijn mijn ogen geopend hoe ik dit moet toepassen in mijn leven. Ik zal een link naar die preek plaatsen aan het einde van deze blog post. Ik daag je uit om daar naar te luisteren, of je nu in God gelooft of niet. Je hebt niks te verliezen door het even te kijken.

Woorden hebben kracht

Wat veel onderschat word is dat woorden echt kracht hebben. Woorden van leven maar ook woorden van dood. Hoe positiever jij spreekt hoe positiever jij je zal voelen of degene tegen wie jij spreekt. Ook geldt dat voor de andere kant. Hoe negatiever jij spreekt, hoe negatiever jij je zal voelen of degene tegen wie jij spreekt. Neem als voorbeeld alleen al de woorden “Ik ben echt kapot, ik kan niet meer”. Zeg dit maar vaak genoeg op een dag en je bent inderdaad echt kapot. Ik wil je uitdagen als je deze woorden vaak uitspreekt om dit als test eens niet meer te doen, en juist het tegenovergestelde te spreken. Ook al voel je je heel erg moe omdat je niet goed hebt geslapen. Spreek maar eens uit “Wat een mooie dag vandaag, ik voel me goed”. Even zonder gekkigheid, denk jij nou echt dat jij je dan kapot voelt? I don’t think so honey.

Mind over matter, but spirit over mind

Power of the mind

Uit onderstaande preek heb ik geleerd dat je hersenen 61 dagen de tijd nodig hebben om een nieuwe mind set te krijgen. Jij moet dus 61 dagen achter elkaar die andere woorden gaan spreken tegen jezelf wil je het effect ervan merken. Maar wat is belangrijker, 61 dagen aan jezelf werken om je daarna beter te voelen of lui blijven en denken het is wel goed zo? Ik spreek trouwens nu ook zo keihard tegen mijzelf. Nu ik dit ben gaan toepassen merk ik hoe diep geworteld bepaalde gedachtegangen eigenlijk zitten. Ik ben zo gewend om eerst het negatieve van iets te belichten dat het zeker een strijd met mijzelf is om dit om te keren. Dit gaat helaas gewoon niet over één nacht ijs. Maar ik kan wel zeggen dat het iedere dag weer een stukje beter gaat.

Jouw bewuste denken, kan jouw gevoel beïnvloeden – Ps Arno van der Knaap

Een betere wereld begint bij…

Jezelf! Dat is echt mijn lijfspreuk. Ik probeer altijd eerst de verandering bij mijzelf in te voeren voordat ik met de adviezen naar een ander ga. Want zou jij iets van iemand aannemen die het zelf helemaal niet toepast? Nee toch. Juist omdat ik zoveel verschil merk wil ik jullie ook bemoedigen en uitdagen om hiermee aan de slag te gaan. Je hebt geen idee hoe krachtig onze hersenen zijn. Hoe we tegen onszelf praten en hoe we denken beïnvloed meer dan je wellicht op het eerste gezicht denkt. Als iets al jaren lang gaat zoals het gaat dan snap ik echt wel hoe moeilijk dat is om afstand van te doen maar niks is onmogelijk. Helemaal niet met God! Hij zorgt er echt voor dat je slaagt, Hij zorgt ervoor dat je er niet alleen doorheen gaat. Wat voor een fijn idee is dat zeg. Het idee dat God hier met mij in is geeft mij heel veel moed en hoop. Er is in ieder geval Iemand die vertrouwen en geloof in mij heeft. En dat bemoedigd mij persoonlijk heel erg…

Zelfreflectie

Sinds dat ik tot geloof ben gekomen drie jaar geleden ben ik echt aan de slag gegaan met zelfreflectie. En dat vind ik echt niet altijd leuk hoor kan ik je vertellen. Wij mensen hebben de neiging om onze kop in het zand te steken als het om onszelf gaat. Als iemand ons ergens op wijst zijn we snel geneigd om te zeggen “ja maar jij”. Ook ik doe dat soms. Maar eigenlijk moeten we daar echt mee ophouden. Ik heb al eens in een eerdere blogpost geschreven dat ons ego onszelf zo vaak in de weg zit. Wat hebben wij moeite zeg met nederigheid. Iemand anders boven onszelf plaatsen, maar waarom is dat? Stel die vraag eens aan jezelf. Misschien als je daar over nadenkt kom je erachter waar het vandaan komt en kan je daarmee aan de slag. Van sommige dingen is het echter niet mogelijk om zelf vanaf te komen en daar heb je God bij nodig. Ik spreek uit ervaring. Ik heb namelijk een ervaring in mijn leven gehad die ik zo diep weg had gestopt dat ik het was “vergeten” totdat in een dienst bij mij in de kerk dit naar boven kwam. God sprak tegen mij en haalde een wond open, en toen kon de genezing daarvan beginnen.

Zie hier de link naar de preek over dit onderwerp. Ik geloof met mijn hele hart en alles wat ik in mij heb dat je gezegend word hierdoor!

Aan jezelf werken kan nooit verkeerd zijn en ik hoop dat dit enigszins je ogen opent en je motiveert om mee aan de slag te gaan. Let’s fight this battle of the mind! 

2 Replies to “Heb jij de juiste mindset?”

  1. Mooie post ! En ik ben het helemaal met je eens. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

    1. Dank je wel! En dat is zeker waar 🙂

Geef een reactie