Elkaar liefhebben, soms makkelijker gezegd dan gedaan

Elkaar liefhebben. Ook als de ander het niet verdiend. In de bijbel staat geschreven dat we van elkaar moeten houden en elkaar moeten vergeven. Maar wat als degene die tegenover je staat helemaal niet aardig voor je is? En naar jouw mening helemaal niet verdiend om te worden lief gehad?

Vergeving

Ik heb in mijn eigen leven gemerkt dat vergeven een keuze is. Een keuze die niet altijd gemakkelijk is maar wel altijd de beste keuze is. Wat mij persoonlijk heel erg veel geholpen heeft, is het inzicht dat je een ander niet hoeft te vergeven omdat die het verdient, maar omdat het verlossend voor jezelf is. Heb je enig besef wat voor een zware steen er van je schouders af valt als je iemand die jouw onrecht heeft aangedaan vergeeft en los laat? Vergeven betekend niet accepteren wat die gene heeft gedaan, en dat is voor mij een zeer grote hulp geweest in het leren vergeven van mensen.

Wees in plaats daarvan vriendelijk en liefdevol voor elkaar. Vergeef elkaar, zoals God uw zonden heeft vergeven om wat Christus voor u deed. – Efeziërs 4:32 (HTB)

Kijk ook naar jezelf

Ook het kijken en het reflecteren naar jezelf is een belangrijk proces in het vergeven en liefhebben van mensen. Ben jij zelf altijd eerlijk en oprecht? Heb jij zelf altijd naar het juiste gehandeld? Hebben mensen jouw dingen vergeven die jij hebt gedaan? Als jij op de laatste vraag ja kan beantwoorden, wie ben jij dan om iemand niet te vergeven? Wel moet ik erbij zeggen dat ik het nu over de wat lichtere dingen in het leven heb, en ik begrijp heel goed dat dit niet zo makkelijk opgaat als je misschien misbruikt bent vroeger. Dan is het vergeven van de dader een heel ander level in het vergeven maar ook niet onmogelijk. Stel dat je erge ruzie hebt met een vriendin of familie lid en de persoon in kwestie heeft nare roddels over je verspreid. Je vind het vreselijk moeilijk om degene voor die daad te vergeven, en elke keer als je haar of zijn naam hoort krijg je een rot gevoel en je wilt het liefste niks meer met degene te maken hebben. Hoe verlossend is het voor JEZELF dan als je hem of haar vergeeft zodat je die gevoelens niet meer hebt?

En weet je wat nog meer een bevrijdend gevoel geeft? Als je het ook tegen diegene verteld. Vergeving is één van de meest verlossende gevoelens die er bestaan en heeft een groot effect op een persoon. Denk je dat de persoon er stiekem niet mee zit en het niet aan zijn geweten knaagt wat die heeft gedaan? Je hoeft daarna geen dikke vrienden meer te zijn maar laten we eerlijk zijn, er is al genoeg narigheid in de wereld. Laten we in ieder geval proberen om een betere wereld te maken dicht om ons heen.

Liefhebben wanneer iemand niet lief is

Liefde zet dingen vrij. In je relatie maar bijvoorbeeld ook op je werk. We hebben allemaal wel eens een rot dag of zelfs een rot week. Dit reageren we altijd wel op iemand af. Of het nou je partner is of een ongelukkige omstander op dat moment, we kennen het allemaal wel. Als voorbeeld uit mijn eigen leven: een aantal jaar geleden werd ik ontslagen bij mijn werkgever. Ik had deze lichtjes zien aankomen maar toen het verlossende woord eindelijk kwam ging het toch niet in me koude kleren zitten. Ik had namelijk net een huisje en mijn toenmalige vriend was ook net zijn baan kwijt geraakt. Ik ging die dag voor afleiding even naar Amsterdam en onze auto stond op een laden en lossen plek met de gevaren lichten aan. We moesten ook echt wat afgeven maar het was bloedheet dus we dachten “even snel” een drankje te doen op een naast gelegen terras. Helemaal niet de bedoeling natuurlijk!

Op dat moment kwam er een motor agent aan en we stormden van het terras af met allerlei smoesjes. De agent in kwestie had op dat moment ook zijn dag niet, en ik ook niet natuurlijk want ik was net mijn baan kwijt. Hij reageerde dus niet zoals we hoopte en ik ging in een felle discussie met hem. Hij zei tegen mij dat ik een aso van de eerste klas was en ik pakte hem op zijn functie als motoragent. Het ging hard tegen hard en ik wilde wraak nemen, dus ben ik naar het bureau gegaan om een klacht in te dienen. Aangekomen op het bureau en met een andere agent in gesprek, werd deze opgepiept en liep de kamer uit. Hij had voorgesteld om de andere agent erbij te halen zodat we het even uit konden spreken. Even later kwam hij de kamer weer binnen en vertelde dat de agent niet kon komen omdat hij een motorongeluk heeft gehad. Uiteraard heb ik direct mijn klacht ingetrokken en kon ik mijzelf voor me kop slaan.

Ik had moeten lief hebben

Wat als ik nou helemaal nooit zo had gereageerd als dat ik in eerste instantie deed? Hoe je het draait of keert ik stond echt totaal niet in mijn recht. Wat als ik nou direct heel aardig tegen de agent had gedaan en rustig had gebleven? Dan was mijn dag wellicht niet rotter geweest, had ik me niet zo opgefokt en had ik de dag van die agent niet extra vervelend gemaakt. Eerst krijgt de arme man ruzie met mij en geen half uur later krijgt hij een ongeluk. Toen dit gebeurde kende ik God nog niet en Zijn liefde voor mij. Met de wetenschap die ik vandaag heb zou ik nooit meer zo reageren en handelen.

“Wat als ik nou helemaal nooit zo had gereageerd als dat ik in eerste instantie deed?”

Nu had ik misschien gauw genoeg gemerkt dat hij echt een rot dag had en had ik hem lief gehad door hem te bemoedigen en wat aardige woorden tegen hem te spreken. Wat voor verlies had ik daar aan geleden? Helemaal niks toch.

Ego

Weet je wat het grootste probleem van de mens is? Zijn ego! Doordat we een ego en trots hebben vinden we het vreselijk ons te moeten “verlagen” voor een ander. Maar wist je dat als je je verlaagd voor een ander dat je eigenlijk de grotere bent? Jij kiest er namelijk voor om aardig te blijven, lief te hebben en te vergeven. Er is niemand in de hele wereld die daar uiteindelijk iets slechts over kan zeggen. Maar och, och wat vinden we dat moeilijk zeg.

Heb ik dit allemaal mijzelf aangeleerd? Geen denken aan. Dit heb ik allemaal mogen leren en leer ik nog steeds van God. Ik heb leren vergeven en echt leren lief te hebben. Ik heb er dagen tussen zitten dat ik er nog steeds moeite mee heb, en ik kom elke week wel in een nieuwe situatie terecht waar ik dit soort dingen moet toepassen. Maar er is geen één moment geweest dat ik spijt heb gekregen van mijn keuze om lief te hebben. Want omdat ik liefde heb getoond heeft de situatie zich omgekeerd, heeft de persoon in kwestie zich bedaard en is er vaak een excuus gekomen die wellicht niet was gekomen als ik ook rot bleef doen. En uiteindelijk slaap ik als een roosje en degene die niet lief heeft gehad heeft te maken met zijn geweten.

Wat heb jij liever? Dat je lekker slaapt of dat je je schuldig voelt?

 

Geef een reactie