Mijn 2 favoriete gezichtsoliën

Oliën. Voor de één een vriend voor de ander een vijand. Er zijn nogal wat misvattingen over oliën en jaren geleden heb ik precies diezelfde fout gemaakt. Ik dacht dat olie op je gezicht of huid smeren juist puistjes zouden veroorzaken.
Nu is dat bij sommige olieën ook zo en moet je goed weten wat je wel en niet kan gebruiken. Weten welke olie wel of niet comedogeen is helpt je al een heel stuk verder, maar ook hierin geldt uitproberen want ieder mens is uniek. Wat voor mijn huid werkt hoeft niet perse te betekenen dat dit voor jou huid net zo is. In deze blog licht ik even toe welke 2 oliën in mijn badkamer staan en waarom!

 

Niet comedogeen

Comedonen is een fancy woord voor de poriën in je huid. Wanneer zo een porie verstopt zit ontstaat er een mee-eter en als daar dan weer de bacterie Staphylococcus aureus bijkomt dan krijg je een puistje. Deze bacterie heb je overigens snel in je porie zitten want het komt veelvuldig voor op het menselijk lichaam. Anyway, wanneer een product als niet comedogeen staat aangeschreven kan je ervan uitgaan dat het je porieën niet verstopt en dus ook geen mee-eters veroorzaakt. Nu moet je daar een beetje voorzichtig in zijn want iedere fabrikant heeft weer zijn eigen opvattingen over dit onderwerp. Maar als je pure oliën gebruikt kan hier niet veel in mis gaan.

Amandel olie

Ik gebruik amandelolie soms puur en soms als toevoeging in mijn nacht crème. Het is maar net waar ik zin in heb of merk waar mijn huid behoefte aan heeft. Amandelolie is niet alleen super voor op je huid maar ook in je haar. Ik gebruik het soms ook als haarmasker en laat het een nachtje intrekken maar ook een uurtje volstaat al. Nadat je het eruit hebt gewassen heeft je haar echt een prachtige glans! Wel moet je even goed opletten van welke kwaliteit de olie is. Je kan het beste koudgeperste olie gebruiken, deze heeft namelijk met het winnen van de olie zijn voedingsstoffen behouden. Als je last hebt van eczeem kan ik het ook adviseren, het verzacht de jeuk en je huid. Maar als je allergisch bent voor noten kan je deze olie beter niet gebruiken. Wees trouwens voorzichtig met de hoeveelheid. Voor je gezicht volstaat 2 of 3 druppels al!

 

Scheerolie

Laatst was mijn scheer crème op en ik wilde een jurkje aan dus de beentjes moesten even bijgewerkt worden. Nu dacht ik; hey olie moet vast ook wel werken. En ja hoor wat een geweldig middel om als scheerolie te gebruiken. Het laat ook een klein laagje achter waardoor je benen na het scheren super zacht zijn. Ik heb hiervoor de amandel olie gebruikt en eigenlijk nog niet de jojoba. Dit heb ik gedaan omdat de jojoba snel in de huid trekt dus ik dacht dat het dan niet effectief genoeg zou zijn als scheer olie. Maar wie weet probeer ik het toch een keertje.

Jojoba olie

Jojoba olie, mijn maatje! Jojoba olie heeft als eigenschap zeer snel in je huid te trekken en laat in tegenstelling van de amandel olie geen klein laagje achter op de huid. Jojoba olie gebruik ik in mijn dagcremé omdat het als alleen olie mijn huid niet genoeg voedt. Maar mijn dagcréme zonder de Jojoba is een no go voor mij. Waar ik jojoba ook voor gebruik is het verwijderen van mijn oogmake-up en als ik de OCM (Oil Cleansing Method) doe. Jojoba is voor alle huidtypen en heeft als één van de vele eigenschappen ook een anti-rimpel effect. Halleluja! Ook voor deze en eigenlijk alle oliën geldt dat je het beste de koudgeperste versie kan gebruiken. Ik heb mijn amandel en jojoba olie van de Tuinen maar zodra deze op zijn ga ik opzoek naar een wat luxere en meer pure variant.

Andere ingrediënten

De jojoba olie van de Tuinen is niet 100% alleen jojoba olie. De amandel olie trouwens wel. Op de achterkant van het flesje jojoba staan de volgende ingrediënten vermeld:

Ethylhexyl Stearate, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Tocopherol, Hydrogenated Vegetable Glycerides Citratre.

Ethylhexyl Stearate: is een verzachter
Simmondsia Chinensis Seed Oil: is de jojoba olie
Tocopherol: Vitamine E
Hydrogenated Vegetable Glycerides Citratre: natuurlijke emulgator

Nu zijn dit helemaal geen erge schadelijke ingrediënten maar ik begrijp niet helemaal waarom deze erin zitten. Ik ben iemand die zijn producten zo puur mogelijk probeert te houden en daarom ga ik opzoek naar een ander merk jojoba olie. Toen ik nog niet veel wist over de oliën heb ik deze gekocht om uit te proberen maar nu ik wat meer kennis heb opgedaan ben ik klaar voor de volgende stap. De volgende stap is iets duurder in prijs maar voor het effect meer dan waard. Als je dus nog geen ervaring heb met deze oliën kan ik je dus adviseren om die van de Tuinen te nemen. En als je wel tevreden bent moet je lekker blijven hangen erbij natuurlijk!

Eigenlijk heb ik te weinig eer aan deze oliën kunnen geven want er valt veel meer te vertellen over de eigenschappen en voordelen hiervan. Dit doe ik natuurlijk met alle liefde voor jullie. Willen jullie dat ik een aparte blog hieraan ga spenderen per olie of heb je misschien een andere olie op het oog waar je graag meer over wilt lezen?

Laat het mij dan snel weten in de reacties!

 

 

One Reply to “Mijn 2 favoriete gezichtsoliën”

  1. […] mijn vorige post over mijn favoriete oliën liet ik al even het onderwerp Oil Cleasing Method vallen. Ik zal dat in deze verdere post als OCM […]

Geef een reactie